Kinesitherapie Nathalie Vandekerkhove

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Algemene kinesitherapie voor acute en chronische aandoeningen

Bestaande uit mobilisaties, massages, stretching, stabilisatietraining, coördinatietraining, krachttraining...


Specifieke behandeling van rug- en nekklachten

Door middel van mobilisaties, zachte manipulaties (zowel HVT-technieken als orthomanipulatie), rug- en nekscholing, massage (waaronder ook Chinese hoofd- nek- en schoudermassage, triggerpointmassage)     


Pre- en postoperatieve kinesitherapie

Per aandoening zal er een aangepaste behandeling aangeboden worden.


Zwangerschapsmassage

Aanstaande moeders alsook jonge mama's kunnen een zwangerschapsmassage boeken.  Bij de prenatale lessen hoort sowieso 1 massage van een half uurtje.  De massage is ook afzonderlijk te boeken voor een half uur (25 euro) of een uur (50 euro). 


Manuele lymfedrainage volgens methode Vodder

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit water.  Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen.  Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht.

Dit is een massagevorm die erop gericht is de kwaliteit van het intern watermilieu te verzekeren en dit in functie van een goede celregeneratie.

Dit is mogelijk door de stimulatie van de werking van de venen en het lymfestelsel, een stimulatie die nodig is om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) efficiënter via deze afvoerwegen af te voeren.  

De behandeling gebeurt in een uiterst ontspannen sfeer.


Dry Needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode waarbij door middel van een speciale techniek spieren worden aangeprikt die op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een droge steriele naald, er wordt dus geen vloeistof ingespoten. Het wordt in onze praktijk vaak toegepast binnen de manuele therapie.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur!

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de 'energie' in het lichaam.

Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurig in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt in op bepaalde punten zgn: 'triggerpoints' en is geen 'energie' behandeling.

Wat is een triggerpunt?

Een triggerpunt is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn ook vaak pijn 'op afstand' veroorzaakt.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
 • pijn/stijfheid lokaal in een spier, pijn 'op afstand'
 • Bewegingsbeperkingen in bijhorende gewrichten
 • krachtsverlies in de betrokken spier
 • pijnontwijkend gedrag (je gaat anders bewegen)
 • koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid ea.
 • ...
Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
 • Overbelasting (vb bij computergebruik)
 • Sportblessures
 • chronisch door een langdurig verkeerde houding
 • weefselbeschadiging (hernia, meniscus...)
 • lange immobilisatie (vb gips)
 • beelengteverschillen, voetafwijkingen
 • slaaptekort
 • te strakke kledij, rugzak...
Waarop is de behandeling gericht?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het precies aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt het aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste punt wordt aangeprikt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort  'kramp' gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid/stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.Voetreflexologie

Voetreflexologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het uitgangspunt dat er zich in de voeten reflexzones bevinden die corresponderen met alle klieren, organen en andere delen van het lichaam. Voetreflexologie is een vorm van reflexzonemassage, dit is een massage van de zenuwuiteinden die zich op de voeten en handen bevinden. Door het masseren van deze zones kan men spanningen opheffen, de eigen genezingskracht van het lichaam stimuleren en het immuunsysteem versterken. Alle reflexpunten worden bewerkt om zo het lichaam weer in balans te brengen.


1 behandeling kost 40 euro en duurt gemiddeld 1h (meer info zie "praktisch")

 

Medical taping

Het medical taping concept vindt zijn oorsprong in Japan en Korea in de jaren ’70 van de afgelopen eeuw. Het uitgangsprincipe van dit concept is dat spieren niet alleen verantwoordelijk zijn voor beweging, maar ook een grote invloed hebben op de bloedsomloop, de lymfecirculatie en het regelen van de lichaamstemperatuur. Dit betekent dat spierklachten kunnen leiden tot problemen op andere delen in het lichaam. Door middel van medical taping kunnen deze problemen worden aangepakt.

Men gebruikt hiervoor een tape waarvan de elasticiteit te vergelijken is met de elasticiteit van onze huid. Deze tape heeft een liftende werking op de huid, waardoor er ruimte wordt gecreëerd in het onderhuids bindweefsel waarin veel zenuwreceptoren, bloedvaten en lymfevaten liggen. Dit zorgt onder meer voor meer bewegingsvrijheid en minder pijn door drukvermindering.

 

TMD (temporo-mandibular dysfunctie)

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan. Hier leest u over de meest voorkomende klachten bij TMD en de behandelingsmogelijkheden.


Klachten bij TMD

De meest voorkomende klachten bij TMD zijn:

 • pijn of vermoeidheid van de kauwspieren;
 • het niet goed kunnen openen van de mond;
 • pijn van het kaakgewricht;
 • knappende of krakende kaakgewrichten;
 • overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen;
 • abnormale slijtage van het gebit.

Ook oor-, hoofd- en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauworgaan.


Kinesiologie

Kinesiologie behoort tot de natuurgeneeswijzen of alternatieve geneeswijzen, gebaseerd op spiertesten die de oorzaak van stress kunnen helpen opsporen. Aan de hand van die spiertesten is het door middel van kinesiologie vervolgens mogelijk om het lichaam weer in balans te brengen, waardoor de stress zal verdwijnen.


Kinesiologie richt zich op de energie in het lichaam, het lichaam zelf, onze voeding en onze emoties. Die vier elementen spelen voor de kinesioloog een belangrijke rol, zowel binnen Touch for Health als de andere behandelingen en methoden die er beschikbaar zijn. Binnen de kinesiologie gaat de therapeut er vanuit dat het lichaam duidelijk maakt wat er dwars zit, door een onbewuste spierspanning aan te brengen. Het is vervolgens van belang om naar deze spierspanning op zoek te gaan en die op te heffen. Een kinesioloog zal gebruik maken van een spiertest om na te gaan waar er sprake is van deze spanning, om daar te kunnen behandelen.